Een succes voor SPK: twee Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddiensten (IOED’s) goedgekeurd voor de Kempen

Geplaatst op di, 11/04/2017 - 13:16

Enkele maanden geleden hebben we bericht over hoe SPK eind vorig jaar hard aan het werk moest voor de opmaak van twee aanvraagdossiers voor de oprichting van een IOED. 

Vlaanderen wenst meer lokale betrokkenheid bij het erfgoedbeleid. Daarom voorziet het middelen voor gemeenten die samen willen werken rond hun onroerend erfgoed. Het vehikel daarvoor noemen we een IOED.

SPK werd aangezocht om mee te werken aan de voorbereiding van twee dossiers. Het eerste was voor de gemeenten Retie, Dessel, Mol, Balen en Meerhout, die zich verenigen onder de naam k.ERF. Het tweede betrof de gemeenten Olen, Herenthout, Herentals, Grobbendonk, Vorselaar en Lille, die verder gaan onder de naam Land van Nete en Aa. Voor dat tweede dossier mochten we sterk samenwerken met Annemie Rossenbacker van Levuur.

In tientallen bladzijden werd voor beide regio’s nagedacht over de essentie van het erfgoedkarakter van de streek en hoe dat omgezet kan worden in toekomstig beleid.

Dat is gelukt: in heel Vlaanderen zijn er zeven dossiers goedgekeurd en aan twee daarvan hebben wij mogen meewerken. Dat wil zeggen dat er per IOED en per jaar (voor minstens drie jaar) telkens ongeveer € 90.000 beschikbaar is of samen meer dan een half miljoen euro voor de Kempen.

Een mooi resultaat voor erg prettig en inhoudelijk interessant werk.