Je studio met anderen delen, waarom niet?

Geplaatst op di, 26/09/2017 - 14:48

Teneinde kunstenaars/creatieven sterker in contact te brengen met ondernemers en op die manier innovatie te stimuleren, werkte SPK de voorbije jaren actief samen met Arteconomy. Deze zomer lanceerde deze laatste het platform ‘atthestudio’ waar kunstenaars en creatieven van hun studio’s een coworking plek maken.

Het platform www.atthestudio.io speelt wereldwijd in op de nieuwe manier van werken. Steeds meer mensen willen immers vrijer omgaan met hun werk. Ze willen een leuke, inspirerende werkplek en losse connecties met gelijkgezinden. Het antwoord is simpel: stel de studio’s van creatieven en kunstenaars ter beschikking en de wereld wordt één grote inspirerende werkplek. De early adopters van atthestudio zijn startups, digitale nomaden en jonge creatievelingen.

Inspirerende creatieve ontmoetingen

Julie Vandenbroucke is samen met Niek De Prest de begeester van het platform. Zij probeerde enkele jaren geleden al om de studio’s van kunstenaars open te stellen voor bedrijven. Dat leidde tot interessante ontmoetingen tussen kunstenaars en bezoekers. Vandaag wil ze verder gaan en staat ze mee achter het platform atthestudio.io.

Julie Vandenbroucke: “Creatieven en startups werken graag op verschillende plaatsen in de wereld. Ze beschikken vaak niet over een eigen studio maar kunnen ook niet aarden in een klassieke coworking space. Anderzijds hebben ook heel wat studio’s ruimte over. Ruimte die ze tijdelijk zouden kunnen aanbieden. Beide partijen met elkaar in contact brengen, is de drijfveer van atthestudio. Het leidt maar al te vaak tot creatieve ontmoetingen waar weer nieuwe projecten uit ontstaan. Atthestudio bepaalt niet wat de studio’s aanbieden. Of dat nu een werkplek is, een project of een workshop, we laten ze volledig vrij. We vatten het begrip studio ook ruim op. Stel je bent met mixed reality bezig of je runt een maker’s lab en je wil je ruimte delen, dan kan dat bij ons.”

Werken wordt anders, atthestudio wil daarin een rol vervullen

Vooral millennials (jongeren geboren in 1985 en later) willen anders gaan werken. Dat was het uitgangspunt van Niek De Prest, partner in atthestudio: “Millennials verwachten dat werken een ervaring is die hun leven verrijkt. Ze willen vrijheid en verantwoordelijkheid en dromen van een job waarin ze beide kunnen combineren. Vooral in de creatieve industrie zien we het fenomeen razendsnel groeien. Kijk maar naar de ‘digital nomads’ en de zogeheten ‘wirearchy’, bedrijven die bijna volledig via het web opereren. Het zijn meestal technologische of creatieve startups en heel vaak ook freelancers. Die mensen een netwerk aanbieden dat de hele wereld omspant, dat vinden wij een uitdaging waar we voor gaan.”

At The Studio in een notendop

Stel je wil tijdelijk in Berlijn aan de slag en je zoekt een geschikte ruimte om te werken. Of omgekeerd, je runt een studio in Turnhout en wil die wel delen met anderen. Dan kan je je aanmelden bij atthestudio en binnen de community een studio aanbieden of huren. Ook workshops en projecten kunnen er gedeeld worden. Of je kan gewoon aanmelden om op de hoogte te blijven van wat anderen doen. Atthestudio is in juli opgestart en biedt momenteel studio’s aan in België, Canada, Duitsland, Thailand, Nederland, Spanje en de UK.

Je vindt meer info op www.atthestudio.io.