Jong Digidak Beurzen

Geplaatst op di, 05/12/2017 - 16:48

Jong Digidak, een project van SPK en gesteund door het Digital Belgium Skills Fund, stond deze maand in het teken van twee beurzen.

Op zaterdag 25 november vond DiGITAL TASTE plaats, een digitale doe-beurs waar jongeren de kans kregen allerlei snufjes uit te proberen. Aan de hand van een stempelkaart werden ze gemotiveerd om zowel te doen als te leren. De beurs werd geopend door een interactief toneelstuk rond cyberpesten en de gevaren van het internet. De beurs zelf was ingedeeld in drie verschillende zones. Zo was er een game-zone, waar de kinderen konden vliegen met een drone, een robot coderen, spellen spelen in een VR-omgeving en leren scratchen in een DJ-set. Daarnaast werd een info-zone ingericht, met een demo van een 3D-printer en infostands van het Huis van het Kind en van de DIZO-leerkrachten. Bij‚Äč deze stands konden de deelnemers zich informeren over online veiligheid, cyberpesten en de werking van de DIZO-leerkrachten, wat staat voor Digitaal Zorgteam. Tenslotte was een deel van de beurs gereserveerd voor digitale fotografie en fotobewerking. Op deze locaties konden de jongeren niet enkel bijleren over fotobewerking, maar konden ze ook een leuke foto nemen voor een green screen.

Zowel de deelnemers als standhouders reageerden enthousiast. Wij zijn zeer tevreden met de uitkomsten van deze beurs. Jongeren bleven gemiddeld anderhalf uur hangen en genoten achteraf van het gratis drankje dat werd aangeboden.

Op dinsdag 28 november stond de werking beursgewijs op de Thomas More hogesschool in Geel. Hier brachten we werkgevers en studenten samen om te debatteren over digitalisering van het werkveld. Een boeiende wisselwerking tussen studenten en werkgevers leerde ons dat werkgevers weinig op de hoogte zijn van de actuele skills of het gebrek aan skills van studenten. Ook in de omgekeerde richting leerden studenten hoeveel skills ze later eigenlijk echt gaan nodig hebben. Dit was voor hen een echte eyeopener.

Voor ons als organisatoren waren beide evenementen een bevestiging van onze impact. We zien een rechtstreeks effect van deze activiteiten op de jongeren. Jongeren krijgen meer en meer besef van het belang van digitale vaardigheden en worden door deze activiteiten gemotiveerd om deze verder te ontwikkelen. Een drive voor Jong Digidak om te blijven investeren in de generatie van de toekomst om van hen echte ICT-helden te maken.