Philips Lighting en OMC gaan voor meer biodiversiteit

Geplaatst op wo, 17/05/2017 - 13:36

Biodiversiteit en natuur zijn tegenwoordig bijna dagelijks in de pers. Biodiversiteit is geen modewoord, reeds veel bedrijven gaan aan de slag om iets terug te doen voor hun omgeving. Philips Lighting en OMC zijn de samenwerking aangegaan met het studiebureau Corridor cvba en één van haar partners in uitvoering Natuurwerk vzw.

Sprankelender leven op de meest innovatieve vierkante kilometer

Philips Lighting en de Open Manufacturing Campus slaan de handen in elkaar om een bijdrage te leveren aan het door Vlaanderen ontwikkelde industriële innovatiebeleid. Philips Lighting wil de vele mogelijkheden van licht optimaal benutten voor een sprankelender leven en een betere wereld. Philips Turnhout draagt hieraan bij door het maken van energie-efficiënte, kwaliteitsvolle producten in een duurzaam proces. OMC streeft ernaar de meest productieve vierkante kilometer te zijn in high tech en life sciences. Samen vinden ze welzijn en milieu belangrijk en daarom kozen ze ervoor om ook de omgeving rond de gebouwen duurzaam, ecologisch en biodiverser te maken.

Traditioneel versus ecologisch

Biodiversiteit en natuur zijn tegenwoordig bijna dagelijks in de pers. Biodiversiteit is geen modewoord, reeds veel bedrijven gaan aan de slag om iets terug te doen voor hun omgeving. Traditioneel groen is vaak minder goed voor het milieu, arbeidsintensief en draagt weinig bij tot de natuur en biodiversiteit. Hiervoor is samenwerking aangegaan met het studiebureau Corridor cvba en één van haar partners in uitvoering Natuurwerk vzw.

Traditioneel groen is arbeidsintensief en draagt weinig bij tot de natuur en biodiversiteit. In de volgende jaren vormen ze dit groen om naar volledig ecologisch groen. Ze vervangen de intensieve snoeivormen door inheemse planten, struiken en bomen. Geen vervuilende, lawaaierige grasmachines meer. Vanaf nu halen ze tweemaal per jaar schapen naar hier. Eerst gaan die naar een nabijgelegen natuurgebied waar ze op natuurlijke wijze zaden van inheemse planten in hun vacht verzamelen. Als ze later de grasvelden begrazen bij Philips Lighting, verliezen ze die zaden weer en vinden inheemse planten een nieuw onderkomen op ons terrein. Dat is goed voor inheemse dieren en insecten.

Jaarlijks opvolgen en bijsturen voor meer biodiversiteit

Philips gaat ook de evolutie van de natuur in de gaten houden via een jaarlijkse monitoring. Zo kunnen ze de verbetering van natuurwaarden meten en indien nodig bijsturen.

Goed voor onze gezondheid!

Een natuurlijke, boeiende, groene omgeving. Dat is positief voor iedereen die er werkt, want groen en vooral kwalitatief groen is goed voor onze gezondheid. Het maakt ons productiever, we worden minder snel ziek, kortom, in een natuurlijke omgeving voelen we ons beter.