Philips Turnhout krijgt de eerste Vergunning Tijdelijke Natuur in Vlaanderen

Geplaatst op ma, 04/09/2017 - 10:44

De schaapjes op de site van Philips hebben eerder dit jaar de kranten en ook deze nieuwsbrief gehaald. Ze zijn het symbool van het natuurgerichte beheer dat Philips wil voeren op haar terreinen. Aan dat natuurgericht beheer wordt gewerkt door Corridor CVBA (een spin-off van SPK) in samenwerking met SPK en Natuurwerk.

Maar nu is er belangrijker nieuws. Tegelijk met de opmaak van het beheerplan is er dit voorjaar door Corridor een aanvraag tot Vergunning Tijdelijke Natuur bij het Agentschap Natuur en Bos ingediend.

Zo’n Vergunning Tijdelijke Natuur kan belangrijk zijn voor een bedrijf. Ze garandeert dat eventueel gemaakte natuurwinst op het bedrijfsterrein nooit in de weg kan staan van de ontwikkeling van het bedrijf. Of met andere woorden: als goed natuurbeheer leidt tot een zeldzame soort, zorgt een Vergunning Tijdelijke Natuur ervoor dat die zeldzame soort nooit een aanleiding kan zijn voor geweigerde bouwvergunning of exploitatievergunning.

Er zijn ongetwijfeld veel bedrijven, die wel iets voor de natuur willen doen, maar niet durven. Een Vergunning Tijdelijke Natuur laat dat bezwaar nu wegvallen.

Noem dit gerust een mijlpaal voor het natuurbehoud buiten de natuurgebieden.

SPK is dan ook fier dat het hier een belangrijke rol heeft kunnen spelen, al ligt de hoofdverdienste uiteraard bij Corridor en bij Philips.

Lees hier het artikel dat hieromtrent in De Standaard is verschenen.

Niet geheel toevallig richten Corridor, SPK en The Shift op donderdag 21 september het Koplopers-symposium in dat doorgaat bij Open Manufacturing Campus (Philips-site) in Turnhout. Daar kan je nog veel meer te weten komen over de Vergunning Tijdelijke Natuur. Meer info over dit boeiend event vind je hier. Ook inschrijven kan via deze link.