Klik hier voor meer info over het project.
Het slotevent bij Priorij Corsendonk kon rekenen op de belangstelling van een 60-tal geïnteresseerden. Het programma en de deelnemers vind je hier.
Enkele sfeerbeelden kan je hier bekijken.
Ook de presentaties van Bart Wuyts (SPK) en keynote speaker Remco Lenstra (AMS) kan je (her)bekijken.
Benieuwd naar de resultaten/impressies van het cocreatietraject? Klik dan op het filmpje hieronder.
Er is eveneens een persartikel rond Design4SE verschenen in De Standaard en Gazet van Antwerpen.
Tijdens de workshops werden nog heel wat andere ideeën met heel wat potentie aangehaald, die echter niet uitgewerkt worden. Wanneer we een partnerschap kunnen vormen met organisaties (uit de sociale economie en andere geïnteresseerden) kunnen we een nieuw traject opzetten, om tot een implementeerbaar businessmodel te komen. Geef een seintje aan Stefan Helsen indien je wil meewerken om een project rond dit thema uit te werken. Er is keuze tussen volgende zes thema’s. Je kan je engageren voor meerdere thema’s:
1. Sociale economie & mobiliteit
Op mobiliteitsvlak is er veel ruimte voor verbetering. Hier ligt nog heel wat potentieel voor nieuwe businessmodellen, nieuwe projecten in de sociale economie. Mogelijke thema’s:
2. Sociale economie & vergrijzing
De vergrijzing brengt heel wat nieuwe behoeften/noden met zich mee. Dit biedt nieuwe kansen voor de sociale economie:
3. Social-economy shop
Een ‘hippe’ winkel ingeplant in een winkelbuurt in het stadscentrum waar ‘de betere’ producten vervaardigd in de sociale economie verkocht worden, niet aan sympathisanten van de sociale economie maar aan mensen die bereid zijn (wat meer) te betalen voor unieke producten, producten met een grote authenticiteit … In het buitenland zijn er mooie voorbeelden van dergelijke (rendabele) social-economy shops. Deze producten zouden uit sociale economieorganisaties en dagcentra uit heel Vlaanderen kunnen komen (enkel de meest attractieve/originele/met verkooppotentieel). Tijdens dit project zouden deze producten opgewaardeerd kunnen worden door samenwerking met designers, kunstenaars … Designwinkel: Trash Design: Combinatie van kunst en recyclageproducten
4. Callcentrum
Kunnen we een callcentrum organiseren met medewerkers uit de sociale economie? Nu opereren callcentra vaak vanuit het buitenland, maar de (betere) medewerkers uit de sociale economie kunnen dit werk aan? Dit zou een vb. van een mooie samenwerking met de reguliere economie kunnen zijn.
5. Koerierdienst sociale economie
Is het haalbaar om pakketten van pakjesdiensten (UPS, Post NL, Bol.com, CoolBlue, Hello Fresh, DHL ...) toe te laten komen aan de rand van een stad om van daaruit via de sociale economie op een duurzame manier (bv. via bakfietsen) gedistribueerd te worden tot bij de bestemmeling?
6. Uitleencentrum sociale economie
Niet alle bewoners in een buurt moeten heel wat uiteenlopende materialen/werkinstrumenten zelf in bezit hebben (bv. ladder, grasmachine, boormachine …). Het is veel makkelijker, duurzamer, goedkoper wanneer deze tools centraal ontleend kunnen worden. Mensen moeten deze toestellen dan zelf niet in hun woning stockeren + onderhouden. Ze betalen een abonnementsformule. Iedereen wint bij zulk project.
Geef dan het thema('s) van jouw keuze door aan Stefan Helsen.