SPK kijkt tevreden terug op 2016 en hoopvol naar 2017

Geplaatst op ma, 19/06/2017 - 08:52

Op 14 juni verzamelden de leden van de vzw SPK voor de jaarlijkse Algemene Vergadering. Al bijna 30 jaar pioniert SPK met diverse innovatieprojecten om een positieve impact teweeg te brengen op vele maatschappelijke domeinen.

“De meeste Kempense ondernemers weten dat SPK de grondlegger van de succesvolle PLATO-trajecten was, inmiddels in gans Vlaanderen een topproduct van VOKA”, aldus gedelegeerd bestuurder Bart Wuyts. “Daarnaast startten we in de loop der jaren een aantal mooie sociale ondernemingen op zoals WEB, Natuurwerk, of KIKOEN, en lagen we enkele jaren geleden nog aan de basis van de oprichting van WaterstofNet en van de Open Manufacturing Campus.” Vandaag biedt SPK in vele Antwerpse gemeenten digidak aan, een uiterst laagdrempelige formule waarmee het vele duizenden mensen digitaal ‘insluit’, en werkt het KIKO-team volop aan vernieuwingen in de (buitenschoolse) kinderopvang. Naast beide dedicated teams realiseert SPK diverse innovatieprojecten, zowel op sociaal, economisch als ecologisch vlak. “Voortbouwend op enkele duurzame innovaties van de voorbije jaren hebben we samen met enkele partners het voorbije jaar onze nieuwste spin-off opgericht”, zegt Wuyts, niet zonder trots. “Met Corridor hebben we een bedrijf opgericht dat ecologische beheerplannen opmaakt voor bedrijven en organisaties die hun biodiversiteit willen versterken.”

SPK-bestuurder Lieve Cox (ACV) die vorig jaar het voorzitterschap invulde, blikt tevreden terug op 2016: “Zoals we ondertussen gewend zijn, nam het SPK-team opnieuw talrijke nieuwe initiatieven die bijdragen aan welzijn en welvaart in de Kempen. En opnieuw slaagde het 30-koppige team erin om deze maatschappelijk waardevolle rol in te vullen met aandacht voor innovatieve uitdagingen in onze regio. We kunnen het jaar afsluiten met een break-even financieel resultaat. De uitdaging bestaat erin om verder te werken naar een solide financiële structuur voor de toekomst.“

Huidig voorzitter Ludwig Caluwé, provinciaal gedeputeerde voor economie en innovatie, blikt ook alvast hoopvol vooruit. “Aan uitdagingen is er geen gebrek bij SPK, maar daar leeft het team van. Als geen ander ziet SPK kansen voor duurzame vooruitgang, en weet het die om te zetten in waardevolle projecten. Het ziet ernaar uit dat ook in 2017 minstens een break-even resultaat gehaald zal kunnen worden.”
Dit jaar ligt er voor SPK nog een extra uitdaging: op initiatief van het Streekplatform Kempen wordt gewerkt aan een hertekening van het innovatielandschap in de Kempen. “Wij werken constructief mee aan deze oefening”, aldus Bart Wuyts, “en we rekenen erop dat onze unieke innovatierol een prominente plaats zal behouden in het nieuwe landschap.”

Het jaarverslag van 2016 kan je hier bekijken.