Stelen Ontmoet Stelen wil buurtleven boosten

Geplaatst op di, 20/06/2017 - 11:06

Met het project Geel Bu(u)rt willen stad Geel en het Sociaal Huis in verschillende dorpen buurtzorgnetwerken ontwikkelen om de sociale cohesie te versterken, complementair aan het formeel zorgaanbod en aan het verenigingsleven, en met ondersteuning van het lokaal dienstencentrum. SPK ondersteunt hierbij.

De dorpen Stelen en Oosterlo werden geselecteerd als pilootproject. Op zondag 25 juni is er de verenigingenmarkt Stelen ontmoet Stelen.

Veel mensen engageren zich in talloze verenigingen en organisaties die van het gehucht een buurt maken. Stelen Ontmoet Stelen wil die mensen, verenigingen en organisaties de kans geven zichzelf en hun programma te tonen. Een beter en meer symbolisch concept dan het organiseren van een (verenigingen)markt bestaat niet: een plein vol leven, muziek en animatie, een hapje en een drankje maar vooral talrijke marktstandjes waar elke vereniging of organisatie zichzelf presenteert. Ook Geel Bu(u)rt neemt deel aan deze verenigingenmarkt om Stelenaars te sensibiliseren die mee willen timmeren aan een lokaal buurtzorgnetwerk. Het evenement wordt mee gefinancierd met steun van de Koning Boudewijnstichting.

Buurtzorgnetwerken

Stad en OCMW Geel bundelen de krachten om in een aantal dorpen buurtzorgnetwerken te ontwikkelen. Een buurtzorgnetwerk biedt laagdrempelige zorg met en door buurtbewoners die een bijkomende en zeer belangrijke schakel in een netwerk van zorg kan invullen naast de professionele zorg, een dienstencentrum, de thuiszorg ... Zo’n informeel (buurt)zorgnetwerk verhoogt de levenskwaliteit en vergroot de zelfstandigheid van senioren, zodat deze zo lang mogelijk kwaliteitsvol thuis kunnen blijven wonen en uit hun sociaal isolement worden gehaald. Binnen een buurtzorgnetwerk helpen mensen hun oudere buren in de straat met kleine taakjes zoals de rolluiken optrekken, iets meebrengen van de winkel, een oogje in het zeil houden … maar ook een gezellige babbel kan wonderen doen. Een buurtzorgnetwerk is heilzaam voor alle bewoners.

Meer info: stefan.helsen@spk.be